Het verhaal van Petar Kalinov over acceptatie, welzijn en veerkracht

‘Open zijn over wie je bent kan anderen helpen’

17 juni 2025

Wellbeing serie: Bachelorstudent en voorzitter van Compass Petar Kalinov zet zich in voor iedereen die zich ‘anders’ voelt.

Petar Kalinov tijdens de Pride parade in Eindhoven afgelopen zaterdag. Foto: Bart van Overbeeke
Petar Kalinov tijdens de Pride parade in Eindhoven afgelopen zaterdag. Foto: Bart van Overbeeke

Pas toen hij zijn thuisland Bulgarije achter zich liet, durfde bachelorstudent Petar Kalinov echt zichzelf te zijn. Hij vond de vrijheid om open te zijn over zijn geaardheid – iets wat hij nog steeds niet met zijn ouders en broer deelt. Bij zijn zelfgekozen familie en als voorzitter van Compass, de LGBTQIA+ community van de ɫɫ, voelt hij zich volledig geaccepteerd. Met Compass organiseerde hij in juni de Pride Month op de campus.

In een klein stadje in het hart van Bulgarije, waar anonimiteit niet bestaat en jongeren hun leven vaak delen met ouders in één kamer, groeide Petar Kalinov (22) op. “Iedereen kent elkaar daar,” vertelt hij. “Dat heeft zijn charme, maar ook zijn beperkingen. Zeker als je niet in het plaatje past.”

Petar wist al op zijn elfde dat hij op jongens viel, maar durfde het aan niemand te vertellen. “Ik kende de mening van mijn ouders en dat was beangstigend. Je probeert jezelf dan op andere manieren te labelen, maar uiteindelijk kwam ik tot acceptatie dankzij online forums en een goede vriendin die zelf biseksueel is. Zij was de eerste aan wie ik het durfde te vertellen. Toen was ik achttien jaar oud.”

Woningnood en openheid

Inmiddels studeert Petar hier aan de faculteit Built Environment. Zijn weg naar Eindhoven begon met een fascinatie voor architectuur, stedelijke systemen en woningnood. “Zelfs in Bulgarije, waar huizen relatief goedkoop zijn, worstelen mensen met wonen vanwege de lage inkomens”, vertelt hij.

Op de middelbare school specialiseerde hij zich in geodesie en civiele techniek. De wens om impact te maken, zat er al vroeg in: “Ik heb altijd de drive gehad om anderen te helpen. Ik voelde medelijden met leeftijdsgenoten die geen privacy hadden, geen toekomstperspectief. Dat wilde ik veranderen.”

Petar Kalinov. Foto: Bart van Overbeeke
Petar Kalinov. Foto: Bart van Overbeeke

De eerste keer dat ik vertelde dat ik homo ben, was doodeng, maar ook bevrijdend.

Petar Kalinov

Na de middelbare school vertrok hij naar Duitsland, waar hij aan de Technische Universiteit van München studeerde. Daar begon ook zijn proces van openheid. “Het was de eerste keer dat ik mensen vertelde dat ik homo ben. Dat was doodeng, maar ook bevrijdend.”

De zoektocht naar acceptatie

Die openheid binnen zijn vriendengroep staat in schril contrast met zijn familiebanden. “Mijn ouders weten niet dat ik homo ben. Mijn broer vermoedelijk wel, maar we praten er niet over. Hij heeft er wel eens iets over gezegd – dat was niet positief. Bulgarije was een Oostblokland en in onze geschiedenisboeken staat nog steeds dat homoseksualiteit een ziekte is.”

“Wat het meeste pijn doet, is dat mijn ouders me liefhebben voor wie ze dénken dat ik ben. Maar als ik laat zien wie ik werkelijk ben, ben ik bang dat die liefde verdwijnt.”

Het maakt de balans tussen zijn academisch succes – waar zijn ouders trots op zijn – en zijn ware identiteit fragiel. Toch houdt Petar hoop. “Ze blijven mijn ouders. Ik hoop dat ik het ze op een dag kan vertellen, als ik emotioneel en financieel stabiel ben. Tot die tijd bouw ik aan mijn zelfgekozen familie.”

Compassie en community

Petar vond die familie bij zijn jeugdvriendin in Bulgarije, bij zijn partner, de vrienden die hij aan de TUM maakte, en hier aan de ɫɫ. “Thuis is voor mij de plek waar ik me geliefd voel. Of dat nu in Eindhoven is, in Duitsland of bij mijn partner in België – het gaat niet om het land, maar om de mensen.”

Petar tijdens een van de activiteiten die Compass organiseert tijdens de Pride Month aan de ɫɫ. Foto: Bart van Overbeeke
Petar tijdens een van de activiteiten die Compass organiseert tijdens de Pride Month aan de ɫɫ. Foto: Bart van Overbeeke

Thuis is voor mij de plek waar ik me geliefd voel. Het gaat niet om het land, maar om de mensen.

Petar Kalinov

In Eindhoven besloot Petar zich aan te sluiten bij Compass, de LGBTQIA+ gemeenschap van de ɫɫ. Zijn motivatie om actief te worden bij Compass kwam deels voort uit een confronterend moment in de sportschool, toen twee landgenoten neerbuigend spraken over het diversiteitsbeleid in Nederland. “Ze zeiden letterlijk dat je alleen nog werk krijgt als je ‘een flikker of een domme vrouw bent’. Ik was woest. Dát was het moment waarop ik besloot dat ik me wilde inzetten. Voor de mensen die zich wel durven uitspreken, maar ook voor wie dat nog niet durft.”

Petar richt zich op het zichtbaar maken van liefde en identiteit. “Soms is het al genoeg als mensen zich één dag per jaar gezien voelen. Als iemand na een Compass-activiteit zegt: ‘Dankjewel, ik voel me gehoord’ – daar doe ik het voor.”

Tips van Petar

● Accepteert je familie je niet? Zorg dat je een zelfgekozen familie om je heen verzamelt die je wél accepteert voor wie je bent.

● Ben je op zoek naar een luisterend oor? Misschien is iets voor jou. Het zijn studenten die andere studenten helpen.

● Voor spirituele hulp, persoonlijke ontwikkeling en levensvragen kun je altijd terecht bij TINT.

● De ɫɫ biedt enorm veel voor studenten. Maak daar gebruik van!

● En natuurlijk: wees welkom om je aan te sluiten bij Compass.

Waarom Pride nog steeds nodig is

Hoewel Nederland bekend staat als tolerant, benadrukt Petar dat acceptatie niet vanzelfsprekend is. “Misschien wel op het vlak van seksualiteit, maar als het gaat om bijvoorbeeld genderidentiteit valt er ook hier nog veel te winnen.”

“Ik ken studenten die hun vrouwelijkheid of mannelijkheid onderdrukken voor hun ouders. Die hun piercings uitdoen en zich omkleden in een neutrale outfit wanneer ze naar huis gaan. Compass is er voor hen. Om te laten zien dat ze niet alleen zijn.”

Petar tijdens de Eindhovense Pride parade. Foto: Bart van Overbeeke
Petar tijdens de Eindhovense Pride parade. Foto: Bart van Overbeeke

Ik ben niet het type dat staat te dansen op een Pride parade. Ik laat liever anderen shinen, maar ik ben er wel – juist om te laten zien dat het nodig is.

Petar Kalinov

De Eindhovense Pride parade, waaraan leden van Compass afgelopen zaterdag meededen, staat voor Petar niet voor een feestje bouwen. “Ik ben niet het type dat staat te dansen op een Pride parade. Ik ben degene met een geel hesje en een walkietalkie die zorgt dat alles veilig verloopt. Ik laat liever anderen shinen, maar ben er wel om te laten zien dat het nodig is.”

Hij noemt een recent incident waarbij een student werd mishandeld na een event, puur omdat hij een regenboogsticker droeg. “Hij was niet eens gay, maar toonde solidariteit. Dat mensen daarvoor nog geslagen worden, laat zien waarom we nog steeds Pride nodig hebben – als viering én als protest.”

Energiebom van eenheid

Voor Petar was meedoen aan de Pride parade een grote energiebom. “Er waren zoveel blije mensen in de stad die ons steunden door erbij te zijn. Ik heb veel leuke gesprekken gehad met mensen langs de kant. Ook zij waardeerden de dag, de eenheid, het gevoel van samen sterk zijn. Dat was een fantastisch gevoel.”

Petar was geraakt door de reactie van een ɫɫ-alumnus, die zaterdag langs de kant stond te kijken en die blij verrast was dat de ɫɫ met een groep meeliep in de optocht. “Hij was tot tranen geroerd dat zijn universiteit onze gemeenschap zo openlijk steunt. Ik kan me niet voorstellen hoe het in de tijd dat hij hier studeerde moet zijn geweest voor hem.”

Hoop voor de toekomst

Petars dromen gaan verder dan Compass en persoonlijke acceptatie. Hij wil zich inzetten voor betaalbare huisvesting, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid in Europa. “De bouwsector is verantwoordelijk voor een enorme uitstoot. Met mijn achtergrond in architectuur en stedenbouw wil ik daar iets aan doen.”

Wat hij hoopt voor de LGBTQIA+ gemeenschap? “Dat mensen zich veilig voelen om open te zijn, dat mentale gezondheid bespreekbaar wordt, dat we onze eigen kaders doorbreken en écht contact maken. Vind je vereniging, drink koffie met een vriend, bouw aan verbinding – dat is waar het uiteindelijk om draait.”

En voor wie worstelt met zijn of haar identiteit, of met de acceptatie van familie, heeft hij een helder advies: “Zorg dat je emotioneel én financieel onafhankelijk wordt. Vind eerst liefde bij anderen en geef die ook terug. Liefde is geen bezit, het is iets wat je deelt.”

Geschreven door

Brigit Span
(Corporate Storyteller)

Uit onze strategie: over wellbeing

Bij de ɫɫ doen mensen er toe. Met onze vier kernwaarden Curious, Open, Respectful and Responsible zijn we een community waar we een persoonlijke, gastvrije en levendige omgeving creëren die individuen en groepen in staat stelt professioneel en persoonlijk te groeien. Welzijn is een belangrijk onderdeel hiervan en daarom een van de belangrijkste strategische prioriteiten van de ɫɫ. Het welzijn van onze studenten en medewerkers hangt niet alleen samen met hun sociale omgeving en het gevoel onderdeel te zijn van onze community, maar helpt ze ook om te kunnen functioneren en te presteren op andere gebieden, zoals studie en werk.

Wellbeing valt in onze Strategie 2030 onder het thema Resilience.

Meer verhalen uit de wellbeing-serie

Meer over onze strategie

Blijf ons volgen